top of page

מצוות האושפיזין-או במילים אחרות איך אפשר לארח ולהתארח מבלי לעלות במשקל?

עודכן: 15 באוק׳ 2019

הגענו לסוכות, החג האחרון בשרשרת החגים!


בסוכות, אנחנו מארחים הרבה ומתארחים לא פחות, וחשוב לדעת איך מתנהלים בסיטואציות כאלה, אלה סיטואציות שחוזרות על עצמן, לא רק בחג הסוכות, אלא באופן כללי בימי שישי, ימי הולדת ואין סוף ארועים שונים. אם בכל פעם נגיד, זה רק "סוכות", רק "יום הולדת" ורק "יום שישי", נמשיך להיות במגמת עליה איטית אך עקבית במשקל ומבלי לשים לב נעלה 5 ק"ג בשנה. אז איך מתמודדים עם אכילה חברתית? להלן טיפים שיעזרו לכם, לא רק בסוכות אלה באופן כללי בכל האירועים והחגיגות השנתיות! כמו שנאמר, רק בשמחות :)



לרוב, בסוכות אין מאכלים מיוחדים המאפיינים את החג, ועם זאת הוא מאופיין באכילה חברתית. אכילה בסוכה של חברים או בסוכה שלנו עם חברים. כאשר אנו אוכלים בחברת אנשים, אנו בד"כ נאכל יותר ולא נשים לב לכמה אכלנו. המחקר של וונסינק מ-2006 מהווה דוגמא נפלאה לכך, במחקר נתנו לאנשים לשתות מרק מתוך מרקיה המחוברת לצינורית בתחתית שלה וגורמת לקערה להתמלא בכל פעם מחדש. כאשר המשתתפים ישבו לבדם, הם הצליחו להבין כי הקערה אינה מתרוקנת, אולם כאשר הושיבו אותם עם אנשים נוספים בשולחן ונתנו להם לשוחח על נושא מעניין, הם אינם היו מודעים לכך והמשיכו לאכול והעריכו את כמות הקלוריות שאכלו בפועל כנמוכה ב- 140 קלוריות ממספר הקלוריות שצרכו באמת. לעומת זאת, אלה שאכלו קערה אחת, סטו רק ב-34 קלוריות בהערכת הכמות שאכלו. על מנת להמחיש זאת, תחשבו על סיטואציה בה אתם אוכלים עם חבר/ה או המשפחה, לעומת, לבד. כאשר אנחנו אוכלים לבד, אנחנו אוכלים ללא הסחות דעת, ללא מבחר מאוד גדול של אוכל על השולחן, לזמן קצר, לכן, נאכל פחות.



טיפים כללים:


לוותר על קלוריות "ריקות" של שתייה מתוקה ואלכוהולית, אפשר להתנדב לנהוג הביתה. השתיה המתוקה, נקראת "קלוריות ריקות", מכיוון שאינה תורמת לתחושת השובע בגוף ויש לה ערך קלורי גבוה יחסית, לדוגמא, כוס מיץ תפוזים בארומה שווה מבחינה קלורית לפיתה והרבה פעמים אנחנו לא נחשיב את זה כלל ובטח שלא כפיתה.


לאכול לפני הארוחה משהו קטן על מנת שלא נגיע רעבים מידי, למשל: כריך בלחם קל, פרי, מרק ירקות, סלט עם תוספת מעניינת. המחשבה של להימנע מאכילה לפני אירוע על מנת שנוכל להתפנק באירוע אינה נכונה. אם נגיע רעבים מאוד נאכל פי 2 ממה שתכננו, גם דברים שאנחנו לא באמת רוצים. תחושת השובע מסייעת לשלוט בפיתויים ולאכול לפי התכנון את מה שאנחנו באמת רוצים.

לתכנן לפני הארוחה כיצד נתנהל במהלכה, על מה נוותר ועל מה לא. לנסות לוותר על הלחם בארוחה, כי במרבית הארוחות הוא פחות מיוחד. לקחת צלחת אחת שבה יש רק מאכלים מיוחדים, ששוים את זה ולהתפנק.


נזכור שאיננו יודעים כיצד הוכן האוכל ואיננו שולטים בכמויות השמן והסוכר. למשל, לא מעט סלטי כרוב יכולים להכיל בין חצי כוס לכוס שמן. לכן, אנו לא ממליצות להתייחס לסלטי ירקות כאל "חופשים", אלא לאכול הכל במידה. בד"כ, לבחור מאכלים אפויים ומבושלים, על פני מאכלים מטוגנים יכול לעזור בהפחתת כמות הקלוריות והמזון יותר בריא.


אם הארוחה היא בערב- להיערך לארוחה קלילה יותר בצהריים, ולהפך.


מארחים:


לתכנן את הארוחה כך שיהיו גם מאכלים טעימים דלי שומן וסוכר ולהגישם בצורה מפתה ומכובדת. למשל: ישנן פשטידות רבות שניתן לעשות עם גבינות מופחתות שומן והן מרגישות מאוד עשירות ומפנקות, קינוח פירותי. החברה בימנו, אוהבת אוכל בריא, השילוב של אוכל בריא בארוחה כזו בד"כ מתקבל בברכה. לדוגמא, מישהי סיפרה לי שהכינה שתי לזניות אחת עם גבינות עתירות שומן ("לאורחים הרזים") ואחת דיאטטית (שיהיה לה מה לאכול). היא הצהירה על כך בתחילת הארוחה וכולם ("גם הרזים!") סיימו את הלזניה הדיאטטית וזו רק דוגמא אחת, אנחנו מכירות הרבה כאלה, גם מהניסיון האישי שלי וגם מעבודה בשטח.


לחלק לאורחים אוכל שאתם לא רוצה שיישאר אצלכם בבית. אחרת, מערב אחד של אירוח, זה הופך לשבוע. יש אנשים שגם להקפיא את האוכל פותר להם את הקושי, "רחוק מהעין רחוק מהלב", כמו שאומרים.


מתארחים:


להשתתף בהכנת הארוחה ולהביא מזון המתאים להעדפותינו. מאוד מקובל היום כאשר מתארחים להציע להביא משהו ולרוב זה מתקבל בברכה. אפשר לקבוע עובדה, "אני אביא את הסלט פירות המפורסם שלי", לדוגמא.


לשאול את המארח איזה אוכל יוגש, זה עוזר לעשות את ההכנה והתכנון למה נאכל בארוחה. כמובן, שזה תלוי בסוג הקירבה.


להודיע מראש למארח שאנו שומרים על המשקל, יש אנשים שמאוד יענו לכך ויעזרו לתמוך. כמו שמישהי סיפרה לי שהתארחה לשבת ואמרה למארחת לאחר ארוחת הערב בשישי, כאשר פינו את הכלים, שהיא שומרת על המשקל ואז למחרת בבוקר בקידוש, היא הוציאה פירכיות לצד העוגות וזה מאוד הקל עליה. כאן חשוב גם לשים לב למי מספרים, כי לפעמים יש אנשים שיכולים להקשות עלינו, כמו שמישהי אחרת סיפרה שהחמות הכינה מאכל מטוגן ואמרה לה "זה לא בשבילך" וזה גרם לה לחסל את כל המגש.


לעזור להגיש לשולחן, הרבה פעמים עוזר לנו לתכנן מה אנחנו אוכלים וכך גם אנחנו נמנעים מהסיטואציה שאחרי שכבר סידרנו לעצמנו יפה צלחת, איזה דודה באה ואמרת "את חייבת לטעום מהמוסקה שהכנתי!" וגם זה הופך אותנו לסופר נחמדים! יתרון נוסף, שאנחנו יושבים פחות זמן ליד השולחן.


חג שמח ובתאבון! ואם עכשיו, אחרי החגים, זה הזמן בשבילך להתחיל, אני פה:) נועה חגי הירט דיאטנית קלינית און ליין

052-4445621

Comments


השאר/י פרטים ואחזור אלייך בהקדם

תודה שפנית אליי! כבר חוזרת אלייך :)

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Facebook Social Icon

הרימון 12

רחובות

052-4445621

noahagayhirt@gmail.com

© נועה חגי הירט

bottom of page